‘Frisch en vroolijk kampeeren’


Omdat we verzot zijn op oude artikelen over camping Bakkum probeerden we ons geluk op de website van de Koninklijke Bibliotheek. Een schrale oogst, maar er zitten pareltjes tussen.

Het oudste bericht dat we vonden dateert uit 1928 en stond in het toenmalige Algemeen Handelsblad. Onder het kopje ‘Kampeeren in Castricum’ verscheen een verslag van een onbekende auteur aan de camping.

Uit dagblad De Waarheid

Leest u even mee? ‘Men zal zich herinneren dat verleden jaar op het kampeerterrein in de provinciale duinen verschillende toiletgebouwtjes zijn gebouwd en waterleiding is aangelegd, kortom het kampeerterrein zoodanig is ingericht dat ieder die frisch en vroolijk wil kampeeren, nog niet geheel verstoken behoeft te zijn van eenig comfor.’

De Koninklijke Bibliotheek is een project gestart waarbij zoveel mogelijk Nederlandse kranten uit de periode van 1618 tot 1995 worden gedigitaliseerd en online gezet. In totaal gaat het om acht miljoen pagina’s die voor iedereen op de website te raadplegen zijn. Eind dit jaar moet het monnikenwerk klaar zijn.

Een zoektocht met woordcombinaties ‘camping bakkum’, ‘kamp bakkum’ en ‘provinciaal (of -ale) kampeerterrein bakkum’ levert behoorlijk wat hits op. Die zijn vooral afkomstig van De Telegraaf, De Waarheid (inmiddels opgeheven communistisch dagblad) en Algemeen Handelsblad (gefuseerd tot NRC Handelsblad). Een groot deel daarvan bestaat uit advertenties van caravans en huisjes die te koop of te huur worden aangeboden.

Reportage kinderfeest uit 1968

Maar gelukkig zitten er wel enkele pareltjes bij die het nostalgische hart van bakkum-o-fielen sneller doet kloppen. Zoals een reportage (met foto’s) van een grootscheeps kinderfeest van de Kampeervereniging Bakkum (KVB) uit 1968. En de pogingen (1, 2 en 3) van de fractie van de communistische partij CPN in de Provinciale Staten in 1966 om de tariefsverhogingen van tenthuisjes tegen te gaan.

Al met al een wat schrale oogst. We menen te weten dat er de afgelopen eeuw veel en veel meer over camping Bakkum is geschreven en kunnen niet wachten tot er meer krantentitels online staan. Ondertussen blijven we regelmatig grasduinen in het archief van de Koninklijke Bibliotheek.

Tip: De ingescande pagina’s zijn vaak moeilijk leesbaar. Klik daarom op de rode PDF-button linksboven en scrol naar het gewenste artikel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: