Circus: clowns, kamelen en kangoeroes op Bakkum


Hooggeëerd publiek… van woensdag 3 tot en met zondag 7 augustus strijkt het Circus Sydney neer op camping Bakkum. Een leuke attractie, maar er is ook kritiek.

Wachten op de première

Eigenaar Alexander Scholl presenteert met trots zijn ‘wereldberoemd’ circus. De show komt uit Australië en is in Nederland op tournee. De voorstellingen duren twee uur en vinden plaats in een grote tent met 700 zitplaatsen op het Speelveld.

Clowns, acrobaten, jongleurs, paarden, kamelen, lama’s, pony’s, een struisvogel en baby-kangoeroes tonen er hun kunsten. Ook acrobaten en jongleurs doen hun ding in de piste. De voorstelling wordt begeleid door een live orkest en het showballet treedt op.

De première was uitverkocht waardoor ik hier geen verslag kan doen. Maar de eerste reacties zijn positief. ‘Geweldig leuk circus, gaat dat zien’, zegt de een. ‘Clown was erg goed, trampoline idem. 2 uur fun’, meent een ander.

De kamelen

Helemaal onomstreden is Circus Sydney niet. Dierenrechtenorganisatie Bite Back beschuldigt het circus er onder meer van niet goed met de dieren om te gaan. Zo zouden ze vaak ontsnappen. Directeur Scholl ontkent dit alles.

Maar het laatste kan wel kloppen: de dag voorafgaand aan de eerste voorstelling zagen kampeerders losgebroken pony’s en lama’s over het kampeerterrein rennen. Voor de rest: ga zelf maar kijken.

Filmpjes over Circus Sydney

Advertenties

One Response to Circus: clowns, kamelen en kangoeroes op Bakkum

 1. Marjon LD schreef:

  Prachtig blog! Naast mij zijn er meerdere mensen die dit een geweldig blog vinden en het super vinden dat je hier aandacht aan besteedt.

  Dierenactivist Alex Romijn heeft volledig gelijk. Ik sta dan ook volledig achter zijn acties.
  De dieren, d.w.z. lama’s, zijn inderdaad ontsnapt en de omgeving sprak er schande over en verwachtte een ongeluk.
  En gelijk hadden ze dat ze ontsnapten, want wie wil er nu niet genieten van de vrijheid en natuur?

  Op het moment dat ik van de ontsnapping hoorde stond ik bij het toiletgebouw ‘De Specht’ nabij de uitgang van de camping, en werkelijk ik heb geen mens zien lachen, uitsluitend verontrust zien kijken.
  Stel eens voor dat de lama’s de rijweg over waren gestoken en zouden worden aangereden? Immers, automobilisten hebben beperkt zicht in het natuurgebied, waar 60 km per uur over de provinciale weg mag worden gereden.

  Wij wisten niet dat op camping Bakkum een dierencircus zich zou presenteren. Dat zijn we helemaal niet gewend op een natuurcamping met zowel een hoog aanzien t.a.v. flora en fauna. Het is immers een natuurcamping en wij zijn daar clowns gewend, zodra het woord circus wordt genoemd. Een dier is geen speelgoedje, maar een levend wezen met gevoel, dat in de natuur thuis hoort. Een dier hoort niet in een klein hok achter tralies.

  Wij zijn dan ook niet naar het circus gegaan. Ik ben ook een enorme tegenstander van circussen met (wilde) dieren. Een aantal jaren geleden heb ik meegemaakt dat dieren enorm werden geslagen door een niet nader te noemen circus in dit blog. Ik ben er dan ook getuige van geweest, tezamen met jonge kinderen, waaronder mijn dochtertje, dat een circus met dieren voor ons absoluut onwenselijk is en voor de rest van ons leven zal zijn.
  De kinderen begrepen er totaal niets van dat de dieren werden geslagen en in kleine kooien en ruimtes werden gehouden.

  Uiteraard zullen de circusdieren elke ochtend worden gevoerd, maar dat neemt nog niet weg dat de ruimte voor zulke grote dieren enorm beperkt is. Wij zijn dan ook de enigen niet, die om deze redenen het circus op camping Bakkum niet hebben bezocht.

  Ik vind het een schande dat Nederland een circus met (wilde) dieren nog accepteert en kan niet begrijpen wat mensen hier nu leuk aan vinden. Het blijven dieren in een kooi die leven in een zeer beperkte ruimte, die elke dag dezelfde handelingen moeten verrichten en daardoor enorm gefrustreerd raken en er geen behoefte aan hebben zich voort te planten. Als ik alleen daar al aan denk. Beestachtig gewoon. Bescherm de dieren tegen beesten.

  Gelukkig bestaan er nog mensen met een zeer diepgaande intelligentie zoals Alex Romijn, die zich dagelijks voor dierenwelzijn blijven inzetten. Applaus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: