Gerard Reve op Kamp Bakkum (deel 2)


Hallo, daar zijn we weer. Het was eventjes rustig hier op deze site. Maar we hebben niet stilgezeten. We waren druk met ons project ‘Gerard Reve op Kamp Bakkum’.

Gerard Reve (eigenlijk Gerard van het Reve) behoort samen met Willem Frederik Hermans en Harry Mulisch tot De Grote Drie van de Nederlandse naoorlogse auteurs. In zijn boeken heeft hij het regelmatig over kamperen bij Castricum. Dus veronderstelden we dat hij een frequent bezoeker was van Kamp Bakkum.

Gerard Reve eind jaren 40

Om dit uit te zoeken zetten we ons aan het lezen van zijn biografie. Geschreven door Nop Maas en getiteld Kroniek van een schuldig leven. Deel 1. De vroege jaren 1923-1962. Een kloek boek van 730 bladzijden. Fascinerend was het om te lezen hoe Reve in het leven stond, in welke omstandigheden hij zijn boeken schreef en waar hij allemaal heeft gewoond. Boeiend ook om te weten hoe hij als getrouwde man zijn homoseksuele escapades ondernam (en met wie) en hoe vaak hij zich aftrok. We lazen het soms met rode oortjes.

Maar wat betreft kamperen op Bakkum kwamen we bedrogen uit. In een voetnoot op bladzijde 99 staat dat het gezin Van het Reve voor en na de oorlog vaak het kampement opsloeg op kampeerterrein De Paardenhemel in Groet, ten noorden van Castricum. We lezen het nog een keer. Het staat er echt. We googlen even en vinden een site die dit bevestigt. Een tegenvaller. Balen. Teleurstelling. We dachten een mooi stukje literaire historie over camping Bakkum op het spoor te zijn, maar krijgen de kous keihard op onze kop.

Camping De Paardenhemel in Groet

Is hiermee de veronderstelling dat Gerard Reve ooit een voet zette op camping Bakkum van de baan? Helemaal niet. Want in dezelfde voetnoot staat dat de Van het Reves ook elders in buurt vakanties doorbrachten. Verwezen wordt naar het boek Hier schijnt de zon. Schrijvers over Schoorl, Camperduin en Groet van uitgever Kees de Bakker. Het kan dus zo maar zijn dat Gerard Reve ook op Kamp Bakkum zijn tent heeft opgeslagen. Snel naar de bieb en dat boekje lezen. En meteen maar deel 2 van de biografie reserveren.

Overigens wordt Bakkum in deel 1 van de biografie wel een keer genoemd. In een brief uit 1955 schrijft Reve dat hij vier maanden in een krankzinnigengesticht in Bakkum verbleef (waarschijnlijk doelend op het huidige psychiatrisch ziekenhuis Dijk en Duin). Aan W.F. Hermans berichtte Reve later dat hij niet echt in het gesticht heeft gezeten. Maar hij verzocht zijn collega-schrijver wel het gerucht verder te verspreiden.U hoort nog van mij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: