Gerard Reve op Kamp Bakkum


De grote schrijver Gerard Reve heeft het in zijn boeken regelmatig over kamperen bij Castricum. Daar willen we meer van weten. Bij deze starten we het project: ‘Gerard Reve op Kamp Bakkum’.

Via Twitter onderschepten we onlangs het bericht dat Gerard Reve (1923-2006) in zijn romans frequent  schrijft over kamperen bij Castricum. Camping Bakkum dus. Mijn belangstelling was gewekt. Reve geldt als een van de grootste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Het is niet ondenkbaar dat hij daadwerkelijk op Kamp Bakkum heeft vertoefd. Daar willen we meer van weten.

Gerard Reve in 1969

Om te beginnen lazen we zijn boek De Avonden maar eens, een klassieker in de Nederlandse literatuur. Het is zijn eerste roman; gepubliceerd in 1947 op zijn drieëntwintigste. Met veel genoegen namen we kennis van de absurdistische en soms macabere zienswijzen van hoofdpersoon Frits van Egters.

En verdomd: tweemaal wordt Kamp Bakkum met zoveel woorden genoemd. De eerste keer als Frits op bezoek is bij Joosje. Er ontspint zich een gesprek over gezond en ongezond eten. Al snel gaat het over kanker. Een ziekte waaraan ‘meneer Overland’ overleden is, weet Joosje. Ze vertelt: ‘In vier maanden was hij dood. Heel zielig. Het zijn mensen, die bij ons in de buurt in Castricum kampeerden. De vrouw is in zee verdronken.’

Een kleine honderd bladzijden verder wandelen Frits, Joosje, Jaap en Viktor naar het café. Frits: ‘Moeten we eigenlijk geen plannen maken om weer naar Kastrikum te gaan van de zomer? Maar niet weer in een huis: we moeten kamperen.’ ‘Dan verrek je van de kou’, zei Viktor. ‘Kamperen, dat is verrukkelijk’, zei Frits, ‘ik heb vaak gekampeerd. Jaap, vind jij dat ook niet?’ ‘Het is wel aardig’, zei Jaap, ‘maar stel je er niet te veel van voor.’

Omslag De Avonden

Het zijn twee aanwijzingen dat Reve wist dat er bij Castricum/Kastrikum (verschillende schrijfwijzen door de auteur zelf) werd gekampeerd. Dat moet welhaast Kamp Bakkum zijn. En dikke kans dat hij er in zijn jeugd zelf heeft rondgelopen, denk ik dan. Maar pas op, waarschuw ik mezelf meteen. Zowel Frits als Joosje zijn geen echte personen maar romanfiguren. Als zij in het boek vertellen dat ze gekampeerd hebben bij Castricum, dan wil dat nog niet zeggen dat schrijver Gerard Reve ooit een voet op de camping heeft gezet.

Maar toch. Schrijvers verwerken natuurlijk wel zaken die ze zelf hebben meegemaakt in hun boeken. Deels zijn die vaak autobiografisch. Dat gaan we dus verder onderzoeken. We duiken in de biografieën van Nop Maas over Reve.

Daarnaast kan ik wel wat hulp gebruiken en zet ik een modern middel in: crowdsourcing. Reve heeft tientallen boeken op zijn naam staan. Te veel voor mij om allemaal van A tot Z te lezen. Daarom wil ik lezers van deze blog vragen de boekenkast thuis te raadplegen of een exemplaar in de bibliotheek te lenen. Lees Reve en laat mij weten op welke pagina van welk boek hij het heeft over kamperen in Bakkum of bij Castricum.

Ik hoor nog van u en u hoort nog van mij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: