Zelfgebouwd brandveilig slaaphuisje taboe


Als alternatief voor de niet meer toegestane tweede sleurhut kunnen kampeerders op camping Bakkum brandwerende slaaphuisjes plaatsen. Maar die mogen niet zelf gemaakt zijn.

Zoals bekend is het met ingang van komend seizoen niet meer geoorloofd om een extra caravan of slaaphuisje te plaatsen naast de stacaravan of het kampeerhuisje. Deze maatregel, die enkele jaren geleden werd aangekondigd, is ingevoerd vanwege de brandveiligheid van de campinggasten. Desondanks ontstond hier veel ophef over omdat het lastig wordt om kinderen en bezoekers een fatsoenlijke slaapplek te bieden.

Extra caravan niet meer toegestaan

Tijdens een roerige vergadering hierover in augustus vorig jaar is afgesproken dat een groep kampeerders met het management gaat praten over mogelijke alternatieven. Het overleg leidde er onder andere toe dat de camping slaapschuurtjes zal toestaan die zijn gemaakt van brandwerend materiaal. Wat voor soort materiaal zou nog worden uitgezocht. De onderhandelaars bepleitten dat kampeerders zelf moeten beslissen of zij zo’n brandwerend slaaphonk kant-en-klaar aanschaffen of zelf in elkaar timmeren.

Uit recente berichten blijkt dat doe-het-zelvers hun gereedschapskist in de kast kunnen laten staan en diep in de buidel moeten tasten. Zelf een brandveilig slaaphuisje in elkaar knutselen is uit den boze, zo meldt het verslag van het overleg (zie: ‘verslag overleg’) tussen het campingmanagement en Kampeervereniging Bakkum op de site van de KVB. Er staat dat het ‘zelf fabriceren van een huisje niet wordt toegestaan’ omdat de camping ‘niet zelf kan certificeren en controle hierop ondoenlijk is’.

Vouwwagen is geoorloofd

In een brief die eind februari bij de kampeerders op de deurmat viel, schrijft de camping dat er ‘uitsluitend’ bij twee bedrijven slaaphuisjes gekocht kunnen worden die voldoen aan de gestelde brandveiligheidsvoorschriften. Bij het bedrijf Slingerland Kampeerbungalows uit Ouderkerk aan de Amstel kan het bouwpakket voor de somma van 2.000 euro aangeschaft worden. En aannemersbedrijf D. Teerenstra in Castricum levert het stulpje voor een slordige 4.000 euro.

Andere mogelijkheden om kroost en bezoek te laten overnachten:

Slapen in een tent

*een tent van maximaal 2 meter breed, 2,5 meter diep en 2,2 meter hoog
*een authentiek slaaphuisje naast authentiek tenthuisje (een uitzondering op de regel omdat het monumenten zijn)
*een authentiek slaaphuisje naast de caravan (toegestaan tot en met 2013)
*een vouwwagen van maximaal 2 bij 2,5 meter (niet genoemd in de brief van de camping, maar wel toegezegd, zie ‘alternatief 2e caravan’)
*een uitbouw als veranda/slaapkamer, mits die direct vanuit de caravan bereikbaar is (niet genoemd in de brief van de camping maar eerder toegezegd, zie ‘notulen informatiebijeenkomst’)

Advertenties

12 Responses to Zelfgebouwd brandveilig slaaphuisje taboe

 1. Syjometo schreef:

  Wij lossen het als volgt op:

  Ons kleine caravannetje is 1.90 x 2.90 bij 2.00. Dus net 40 centimeter te lang.
  Wij gaan die 40 cm van de lengte afzagen en dicht timmeren met een houten schot. Dan voldoen we volgens mij aan alle voorwaarden. Afmeting en brandveiligheid.
  Ben benieuwd of dat dan mag.

  Kost bijna niets.

 2. marriet schreef:

  Ik vind dat we er tegen moeten protesteren.. Het is te gek, dat je niet zelf mag bepalen waar je je bijzet slaaphuisje aanschaft. Nu kan het alleen bij de twee desbreffende firma’s, en tegen een zere hoge kostprijs! (waar Bakkum waarschijnlijk aan verdient)
  Ik vind dit echt niet kunnen!

 3. wen schreef:

  En hoe zit dat nou met de vouwwagen, mag dat nou wel of niet?
  Nergens lees je meer iets over de vouwwagen die ook zou mogen..
  Typisch weer iets voor bakkum.
  Altijd alles op het laatste moment veranderen!
  En natuurlijk altijd in de kampeerder zn nadeel!

 4. marriet schreef:

  Dit is weer een staaltje Bakkum!

  Om als enige optie te stellen dat een bijzethuisje aangeschaft kan worden via de twee desbreffende bedrijven, en ook nog ’s voor een schrikbarende prijs!

  Ik vind dat niet tegemoetkomen aan de al gedupeerde huurder. Dit is slechts geldklopperij. En eigelijk zouden de bakkumers daar unaniem tegen in opstand
  moeten komen.

 5. Stadsnomade schreef:

  We kregen al snel antwoord van Frank van der Tuin, Hoofd Technische Dienst van camping Bakkum. Hij laat weten: met betrekking tot de maatvoering van een bijzettent dient de maatvoering aanhouden te worden zoals genoemd in de welkomstbrief: 2,5 x 2 x 2,2 m.

  Niet iedereen zal hier blij mee zijn maar het is wel duidelijk.

 6. Stadsnomade schreef:

  De berichten over de toegestane afmetingen van de tent spreken elkaar inderdaad tegen.

  In de brief aan de kampeerders over het ‘tweede kampeermiddel’ van 15 augustus 2010 staat dat ‘naast het hoofdkampeermiddel eventueel een bijzet(slaap)tent met de maximale afmetingen: 2,5 x 2 x 2 meter (l x b x h) mag worden geplaatst’.

  Maar in de notulen van de informatiebijeenkomst op 28-08-2010 staat onder het kopje ‘Berging/slaaptent’: ‘Een slaaptent mag wel groter zijn dan 2,5m x 2,0m x 2,0m (l,b,h).’

  Ik zal eens informeren bij het management van de camping om hierover duidelijkheid te krijgen. Meer informatie volgt dus.

 7. Michel schreef:

  Het is natuurlijk vreemd dat de camping je de verplichting kan opleggen om een huisje te kopen bij een van de door de camping aangeboden bedrijven. Ik wil dan ook wel weten hoe zij het hout dan behandelen om het brandvertragend te maken. Het lijkt ook mits je zo een huisje aanschaft op verplicht winkelnieren. Ik baal verschikkelijk van de prijs van een huisje.

 8. MM schreef:

  En zo worden we weer op kosten gejaagd en dat terwijl er in de notulen stond dat je een slaaptent neer mocht zetten waar geen maten voor stonden.
  ik vraag mij dus af of wij dan sterk staan als we toch een bungalowtent er bij zetten het staat tenslotte in de notulen dat dat wel mocht.

 9. v-tje schreef:

  Nou je neemt me de woorden uit de mond. Ik had al geïnformeerd en toen kwamen ze ook al met die maten. Ik heb nog nooit een tent van 2,20 m. hoog gezien hoor.Ik heb de notulen van de bijeenkomst van 28-8-2010 erbij gezocht en daar staat duidelijk in dat er aan de maat van de tent geen max. is verbonden zolang je de max. toegestane aantal vierkante meters maar niet voorbij gaat op je plek. Hoe kan je nou in die maat tent 2 of 3 kinderen huisvesten??
  Er staat ook nog in diezelfde notulen dat er geen andere regels, tenzij de wet ander schrijft, komen!!

 10. n.postma schreef:

  ik greeg de brief met tekeningen en mogelijkheden voor een slaaphuisje . ziet er aardig uit ,maar wat een prijs en waar moet het allemaal dan worden opgeslagen ,en dat wordt voor veel mensen veel te duur
  en waarom niet voor de slingelandhuisjes gekozen dat scheelt de helft .

 11. wen schreef:

  *een tent van maximaal 2 meter breed, 2,5 meter diep en 2,2 meter hoog

  Er is meerdere malen door dhr Blankert gezegd dat de afmeting van de slaaptent niet aan maximum maten gebonden is….
  Zijn ze dus weer terug gekrabbeld?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: