Van wedren tot vaste kampeerplek


Camping Bakkum kent het systeem van vaste plekken. Nieuwe kampeerders moeten in de rij staan om een plek te bemachtigen. Vroeger ging dit anders.

Na de Tweede Wereldoorlog steeg het aantal kampeerders op Kamp Bakkum explosief. Er waren – net als nu – meer gegadigden dan plekken. Dus moest er een manier komen om ze zo eerlijk mogelijk te verdelen.

Kampeerders hebben plaats veroverd

In 1948 probeerde men een uiterst ‘sportieve’ manier uit. Bij de ingang van het terrein werd een touw gespannen waarachter alle kampeerders moesten plaatsnemen. Op het moment dat het touw werd weggehaald ontstond een ware run naar de beste plekken: wie het eerst bij zijn favoriete plaats aankwam kon dit ‘claimen’: door een voorwerp achter te laten en het nummerplaatje van de plek als bewijs te tonen. Van deze wedloop werden destijds zelfs beelden getoond in het Polygoon-journaal in de bioscopen (zie filmpje).

Maar deze methode bleek geen succes: er ontstond in het heetst van de strijd vaak ruzie en rumoer. Sommigen speelden vals door een hardloper van de atletiekvereniging een sprint te laten trekken naar de geliefde stek. Ouderen en invaliden maakten nauwelijks een kans. Na twee jaar chaos gooide men het over een andere boeg.

Wedren voor plekje op Bakkum

Er volgde een systeem dat tot medio jaren tachtig werd gehanteerd. Er kwam een lijst met inschrijvers die in groepen van circa twintig personen werd verdeeld. De groepen kregen afzonderlijk een oproep om op een bepaalde datum en tijdstip hun favoriete plaats op te geven. Door een rouleerstelsel varieerde de groepen elk seizoen zodat iedereen een kans maakte om vroeg opgeroepen te worden om zo de beste keus te hebben.

In de loop van de tijd bleek dat er weinig sprake was van rouleren omdat de meeste kampeerders elk jaar dezelfde plek uitkozen. Het rouleersysteem ging op de helling en kampeerders konden vooraf het seizoen kenbaar maken waar ze wilden staan. Dit pakte goed uit: door de uitbreiding van het kampeerterrein was er voor vrijwel iedereen een geschikte plaats. Van hieruit ontstond het principe van vaste plekken.

Bronnen:
‘Op Bakkum, een onvergételijke tijd’. Jubileumboekje uit 2002 bij het afscheid van campingbeheerder Peter Vos.
Artikel over Kampeerterrein Bakkum van Hans Boot in Jaarboek nr 25 van de Werkgroep Oud-Castricum

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: