Wat is de oudste camping? Bakkum of Saxenheim?


Bakkum claimt de oudste camping van Nederland te zijn. Maar Camping Saxenheim op de Veluwe beweert hetzelfde. Wie heeft er gelijk?

Deze vraag is actueel omdat camping Bakkum zich opmaakt voor het 100-jarig bestaan. In 2014 zullen er allerlei festiviteiten rondom het jubileum plaatsvinden.

Kampeerterrein Bakkum anno 1922

Op de website van camping Bakkum staat dat het ‘de oudste van Nederland’ is. Het verhaal gaat dat de eigenaar van het toenmalige Landgoed Bakkum, de Duitse prinses Von Wied, in 1914 aan een aantal mensen toestemming gaf om er hun tenten op te slaan. In 1920, na de Eerste Wereldoorlog en als de provincie de gronden in beheer heeft, wordt een vergunning verleend aan twintig dames en heren om op het landgoed te kamperen. Het jaar daarop sloegen enkele jongeren uit Schagen er hun bivak op. Zij kregen de beschikking over een waterpomp en een ‘closet’.

In 1924 waren er al ruim 500 kampeerders. Er wordt besloten kampeergeld te heffen: één gulden per persoon voor twee weken. Enkele jaren later trok de provincie 13.500 gulden uit voor de bouw van toiletgebouwen, wasplaatsen en een wachtershuisje. Er werd een loods gebouwd om de tenten te stallen. In 1928 opende kampeerterrein Bakkum – ruim vijftig hectare groot – officieel de deuren. ‘Voor zover bekend is het de oudste camping van Nederland’, schrijft de Werkgroep Oud-Castricum in een boekje.

Kamperen op Samoza (voorheen Saxenheim)

Nou, daar denken ze op de Veluwe heel anders over. Camping Saxenheim in de bossen bij het dorpje Vierhouten (nabij Nunspeet) noemt zich eveneens ‘de oudste camping van Nederland’. Maar hier doen verschillende jaartallen de ronde. Op de site staat als officiële opening de ene keer 1920 en dan weer ‘begin jaren 20’. Het populair-wetenschappelijk blad Quest houdt het in een artikel over kamperen op 1925. Saxenheim is overigens later samengegaan met camping Mosterdveen en bungalowpark Zandhoeve tot Recreatiepark Samoza.

Ondertussen bereidt Bakkum zich voor op het 100-jarig bestaan. Terecht. Want er wordt immers al bijna een eeuw gekampeerd op Landgoed Bakkum. Ik gun mijzelf en alle andere Bakkummers een spetterend eeuwfeest. En ik wens de Saxenheim-kampeerders in 2020 of 2025 hun eigen jubileum. Proost.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: