Van vogelliefhebber tot ‘circusdirecteur’


Wie kent hem nog? Eldert Kortenoever organiseerde net na de oorlog recreatieve activiteiten op camping Bakkum. Hij stond aan de wieg van natuurcentrum De Hoep.

De oude garde Bakkummers hebben hem misschien in de oorlogsjaren meegemaakt als terreinopzichter van waterleidingbedrijf PWN, beheerder van de duinen en de camping.

Op excursie in de duinen

Of hebben als kind genoten van de activiteiten die hij in zijn nieuwe functie vanaf 1945 regelde op kampeerterrein Bakkum, zoals kinderspelen en volksdansen. Hij speelde de directeur van het kindercircus, compleet met pak en hoge hoed. Kinderen traden er op als clowns, acrobaten en dansers. Leuk weetje: een van de toenmalige talentjes, Marianne Sarstädt, groeide uit tot gevierd danser.

Al vanaf zijn vroege jeugd was Eldert dol op de natuur, vogels in het bijzonder. In een kamertje in Loods 5, waar toentertijd tenthuisjes werden opgeslagen, richtte hij een museumpje in met vlinders, schelpen en opgezette vogels. Toen zijn taak bij PWN veranderde in educatief voorlichter organiseerde hij talloze lezingen over de natuur en excursies in de duinen.

Het begin van bezoekerscentrum De Hoep

Zijn almaar groeiende collectie verhuisde hij in de jaren vijftig naar een gebouwtje aan de overkant van de Zeeweg: hij doopte dit het Wegwijsmuseum. In 1973 werd het eenvoudige onderkomen omgevormd tot water- en natuurcentrum De Hoep, dat in dat jaar 22.850 gasten verwelkomde.

Vijf jaar later ging Eldert met pensioen. Hij bleef met vogels in de weer door ze te ringen en gewonde exemplaren liefdevol te verzorgen. Toen in 1994 het nieuwe ultramoderne bezoekerscentrum De Hoep de deuren opende was hij erbij; vanwege de gevorderde leeftijd met rollator.

Noodgedwongen verhuisde Eldert naar een verpleegtehuis waar hij tot zijn overlijden aan medebewoners enthousiast verhaalde over de vogels die om het tehuis rondfladderden. Op zijn graf bij de duinen in Castricum prijkt een beeldje van een winterkoning.

Bron: artikel Hanneke Kortenoever

Dierbare herinneringen aan Eldert Kortenoever graag hier noteren

Advertenties

One Response to Van vogelliefhebber tot ‘circusdirecteur’

  1. Vlak na de oorlog. De heer Kortenoever, mijn natuurvriend, ik was nog maar 4 jaar, voor mij onvergetelijk, heb heel veel zeesterren voor hem gezocht, hieke gemser

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: